Zorg-apps

Er zijn momenteel al meer dan 120.000 apps te downloaden die betrekking hebben op uw gezondheid. Dit worden zorg-apps, medische-apps genoemd en zijn via een mobiele telefoon (smartphone) te gebruiken. Hou uw eigen gezondheidsdossier bij en bepaal zelf met wie u de informatie uit de app deelt. U kunt in het ruime aanbod aan apps kiezen uit verschillende type-ondersteuning. Uitleg, herinnering, berekening, bijhouden of hulpmiddelen-app.

Uitleg-apps geven informatie over ziekte en gezondheid. De informatie in deze apps is algemeen en gaat niet in op uw persoonlijke situatie of omstandigheden.

Herinnerings-apps helpen u om op tijd uw medicijnen in te nemen of (therapeutische) oefeningen te doen. Deze apps werken als een persoonlijke digitale agenda.

Berekenings-apps verwerken informatie, die van invloed kan zijn op uw gezondheid, tot een berekening. Bijvoorbeeld: het aantal kilocalorieën dat u op een dag binnen heeft gekregen tijdens de maaltijd(en). Zie het als een rekenmachine. U moet dus zelf de informatie invoeren. De uitkomsten worden niet opgeslagen of vergeleken met eerdere metingen en zijn dus niet privacygevoelig.

Meten en bijhouden is handig voor het verzamelen van informatie over uw leefstijl. De app maakt hier een handig overzicht van: stappentellers zijn hiervan een goed voorbeeld.

Let op! Deze apps mogen niet gebruikt worden voor het vaststellen of behandelen van ziekte(n).

Medisch hulpmiddelapps zijn bedoeld voor het vaststellen en/of behandelen van ziekte(n). Zo zijn er apps die artsen helpen de juiste diagnose te stellen bij de symptomen van de patiënt. Ook zijn er apps die zijn verbonden aan slimme sensoren voor het meten van lichaamswaarden, zoals hartslag of ademhaling. In de app kunt u de gemeten waarden uitlezen en delen met bijvoorbeeld uw (huis)arts.

Let op! Apps die gebruikt worden als een medisch hulpmiddel moeten een CE-markering hebben.